int-anthonius

H. Antonius abt

Zowel in Vlodrop als in Montfort wordt de H. Antonius abt (17 januari) bijzonder vereerd. Zijn voorspraak wordt ingeroepen ter bescherming van dieren, vooral varkens en hun stallen; tegen veeziekten (weer met name bij varkens); tegen besmettelijke ziekten, epilepsie, angst, ergotisme (antoniusvuur of moederkorenvergiftiging), gordelroos, hoofdpijn, huidziekten, jeuken, krabben, lupus, negenoog (karbonkel), netelroos, ontstekingen, pest, roos, scheurbuik, steenpuisten, versterf (necrose) en wratten; tegen de pijnen van het vagevuur. Verder geldt hij als patroon van de (boog-)schutters  en in die zin ook beschermheilige tegen de pest. De middeleeuwer meende immers, dat iemand door deze ziekte werd getroffen, doordat God vanuit de hemel zijn pijlen op de beoogde mensen afvuurde. Misschien wil hij ook wel voor ons, die onder het coronavirus lijden, een goed woordje doen …