IMG_20201207_124634

Restauratie basiliekorgel

Het ziet er naar uit dat komende zomer het in 1983 door fa. Vermeulen uit Weert  gebouwde orgel van de basiliek (twee manualen met pedaal, 20 sprekende registers) gerestaureerd gaat worden. Dat zou aanvankelijk afgelopen voorjaar gebeurd zijn, maar de coronacrisis gooide roet in de planning van de orgelbouwer.

Het betreft het zesde orgel in de basiliek. Er ging een lange voorbereiding aan vooraf, er werd aan fondsenwerving gedaan (er werd een pijpenadoptieplan gelanceerd en een benefietconcert gehouden door fanfare St. Wiro), maar nu lijkt de restauratie er dan toch echt aan te komen …

In de de maand mei werd het (unit-)orgeltje op het oksaal gedemonteerd en opgeruimd. Het heeft zijn taak volbracht, vooral toen er nog veelvuldig op het oksaal werd gezongen, en was rijp voor de sloop.