Montfort – Kerkstraat 19-5

Monumentale pastorie Montfort verkocht

Op dinsdagmorgen 1 juni 2021 werden de laatste handtekeningen gezet waarmee de verkoop van de monumentale pastorie van Montfort een feit is. Het was een lange weg erna naar toe, maar met de goedkeuring van het bisdom was eindelijk de kogel door de kerk. Het is dan ook niet zomaar een gebouw, maar één van de weinig bewaard gebleven monumenten in Montfort. Ze werd in 1787 gebouwd in opdracht van pastoor C.F. Rijcksz (1746-1805), pastoor alhier van 1778 tot 1804, en betreft volgens de Rijksmonumentenlijst (waarop dit karakteristieke gebouw sinds 31 juli 1967 staat) een “rechthoekig huis met zadeldak, voorzien van lage zijvleugels, aan weerskanten van een voorplein, dat van de straat wordt gescheiden door een monumentale muur, waarvan de poortpijlers en de tussenposten natuurstenen bekroningen in Lodewijk XVI-stijl dragen”.  Natuurlijk was de verkoop voor het kerkbestuur (én voor het bisdom) een zware beslissing, maar uiteindelijk biedt deze verkoop wel de garantie dat dit monumentale pand niet voor Montfort verloren gaat en het eindelijk ook eens gerestaureerd gaat worden, iets wat noodzakelijker dan ooit is geworden. Zie voor meer informatie over de pastorie Roerkerknieuws 65.