Hubert_Biermans_jpeg_jpeg

presentatie documentaire over Dr. Biermans

Olivier Vandersleyen en Martine Degreef uit het Belgische Hoeilaart (bij Brussel) hebben heel wat tijd en energie gestoken in een documentaire over het wonderbare leven van de bekende Herkenbosscher Dr. Hubert Biermans (1864-1953). De presentatie van documentaire in Herkenbosch zou eerst op 28 november j.l. plaatsvinden, maar vanwege de oplopende Coronagetallen en de daarmee gepaard gaande beperkende maatregelen werd deze evenwel afgelast. Als nieuwe datum voor de presentatie is nu zaterdag 30 april a.s. geprikt. De documentaire over Dr. Biermans is inmiddels geselecteerd voor het Montreal International History Film Festival in Canada en het Saraqusta Film Festival in Zaragoza (Spanje).

De technische en organisatorische kwaliteiten van Hubert Biermans werden al op jonge leeftijd bij de aanleg van de IJzeren Rijn (1875-1879) ontdekt door de Belgische ingenieur Florent Lapôtre (1837-1908) die hem vervolgens meenam naar andere spoorwegprojecten in België, Luxemburg, Italië, Frankrijk en Algerije. In 1889 trad Biermans toe tot een andere spoorwegfirma die de Belgische Congo als werkterrein had. Weer terug in België (1898-1900) werd Biermans door de persoonlijk zaakgelastigde van de Belgische koning Leopold II, generaal Albert Thys (1849-1915), overgehaald om in Canada (Shawinigan) een papierfabriek op te zetten. In 1926 trad hij terug als directeur van deze onderneming en keerde hij door slimme beleggingen als steenrijk man terug naar Europa. Sindsdien ontpopte hij zich steeds meer als een groot weldoener à la Rockefeller, niet alleen voor (Limburgse) studenten aan de universiteit van Parijs (Stichting Biermans-Lapôtre), maar ook en vooral voor zijn geboortedorp Herkenbosch. Door zijn gulle donaties maakte hij zowel de vergroting van de kerk in 1924 mogelijk als de herbouw van diezelfde (in de oorlog verwoeste) kerk in 1949. De laatste jaren van zijn leven woonde hij afwisselend in Brussel (zomer) en in Monte Carlo (winter). In Monte Carlo kwam hij begin 1953 te overlijden. Na de uitvaartdienst die in Brussel (Ukkel) gehouden werd, vond hij zijn laatste rustplaats in het familiegraf van de familie Lapôtre in Morlanwelz.

In Herkenbosch wordt zijn nagedachtenis nog altijd in dankbare ere gehouden. Twee jaar geleden waren voornoemde documentairemakers in Herkenbosch om opnames te maken en interviews af te nemen. Inmiddels is de documentaire klaar (“Biermans, a true story”), maar vanwege de coronacrisis heeft de officiële presentatie even op zich laten wachten. Zie ook de deze link.

Een trailer kan men hier zien; het uitnodigingsaffiche hier.