Niets mooiers dan een kerk waarin je zomaar even kunt binnenlopen voor een persoonlijk gebed, een moment van rust bezinning of om bij deze of gene heilige een kaarsje aan te steken. Vanwege baldadigheid en diefstal is het echter niet meer mogelijk kerken zomaar overdag open te laten. Toch willen mensen die niet van hier zijn, de zo idyllisch gelegen basiliek van St. Odiliënberg ook wel eens van binnen zien. Vooral de ramen van Joep Nicolas (1897-1972) en de kruiswegstaties van zijn echtgenote Suzanne Nijs (1902-1985) genieten bekendheid. Beiden liggen ook in de schaduw van de basiliek begraven. Om de mogelijkheid te bieden ook buiten de vieringen de basiliek te bezoeken is er een ‘basiliekwacht’ in het leven geroepen, vrijwilligers die op zondagmiddag de basiliek openstellen en bezoekers desgewenst wat tekst en uitleg kunnen geven.

De basiliek is gedurende de maanden mei tot en met september geopend op zondagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur. Om 17.00 uur bestaat de de mogelijkheid om de gezongen (Latijnse) Vespers bij te wonen. Voor bezichtiging en/of rondleiding op andere dagen kan men terecht bij het parochiebureau van St. Odiliënberg of rechtstreeks via: basiliekwacht@roerkerken.nl of tel. 06 – 33 92 94 70. Ook kan men voor meer informatie over (het interieur van) de basiliek in het nabijgelegen Roerstreekmuseum terecht.

Het orgel van de basiliek nodigt uit tot concerteren. Het inmiddels zesde orgel in deze kerk werd gebouwd door fa. Vermeulen uit Weert en werd in 1983 in gebruik genomen. Bij de bouw werd gebruik gemaakt van een oud orgel uit de kerk van Brabantse Gerwen. De eikenhouten kas, gemaakt door fa. Goossens uit ’s Hertogenbosch en de bijbehorende frontpijpen dateren uit 1868. Het telt 20 sprekende registers. Begin 2021  krijgt het orgel een groot-onderhouds-beurt. Voor meer informatie: orgelstichting@roerkerken.nl.

Sint Odiliënberg – katholieke parochiekerk van de HH. Wiro, Plechelmus en Otgerus (Regensburg 1997) in de serie: Kleine Gidsen voor Kunstmonumenten van Schnell & Steiner nr. 2297) – nog verkrijgbaar

Gerard Sars: Kroniek van de orgels van Sint Odiliënberg (1990?) – nog verkrijgbaar