Omdat Melick en Herkenbosch eeuwenlang een pastoor met elkaar moesten delen er ook lange tijd onduidelijke blijven bestaan over de al dan niet zelfstandige status van de parochie Herkenbosch die aan St. Sebastianus (20 januari) is toegewijd. Feit is dat ook Herkenbosch kan bogen op oude kerkelijke geschiedenis, getuige het dertiende-eeuwse priesterkoor dat nog altijd bewaard gebleven. Helaas is de oude luidklok uit 1300 door oorlogsgeweld verloren gegaan. Van oudsher wordt in Herkenbosch de H. Lucia (13 december) bijzonder vereerd.
Nadat Herkenbosch al in 1758 een ‘vicaria-curata’ (een soort rectoraat) was geworden, werd de aloude kerkelijke band tussen Melick en Herkenbosch in 1795 (vlak vóór Franse tijd) definitief doorgeknipt en werd Herkenbosch een zelfstandige parochie. van 1801/1802 tot 1821/23 behoorde de parochie tot het bisdom Aken. In 1887 werd er een nieuwe kerk gebouwd, waarbij het oude Middeleeuwse priesterkoor behouden bleef.
De huidige St. Sebastianuskerk dateert uit 1949, dat wil zeggen de buitenkant. De binnenkant ademt nog altijd de sfeer van de oude kerk uit 1924 die begin 1945 zwaar beschadigd raakte. De huidige kerk had ernstig te lijden onder de aardbeving van april 1992. Bij het herstel van de aardbevingsschade werd de oude (stenen) torenbekroning vervangen door de huidige houten spits. Aan de Wijngaardstraat staat de sfeervolle Fatimakapel uit 1957. Die buurtschap behoort tot de parochie Herkenbosch, evenals de Meinweg, Reewoude, de Koezoep en Herkenbosch-Station.
Kerkelijk (DTB-)registers worden sinds 1679 gevoerd. De oudste zijn ook digitaal raadpleegbaar.
L. Arts, A. Beckers en J. Heemels: In ’t oude kerkje voor ’t altaar – de kerken van Herkenbosch, uitgave b.g.v. de officiële heropening van de R.K. kerk St. Sebastianus na het herstel van de aardbevingsschade (1994) – nog beperkt verkrijgbaar