AndreasAgatha

St. Agathafeest Melick

In Melick wordt al eeuwenlang (naast de heilige apostel Andreas) de heilige Agatha vereerd. Uit 1766 dateert de zilveren reliekhouder met daarin relieken van zowel de H. Andreas als de H. Agatha. Volgens de legende was zij een beeldschone jonge christenvrouw uit Catania op Sicilië die leefde in de derde eeuw. Omdat ze weigerde de minnares te worden van een landvoogd liet hij haar vreselijk martelen. Zo meende hij haar te kunnen dwingen om haar geloof te verzaken. Toen dat niet lukte sneed men haar de borsten af en toen ook dat niets hielp, liet hij haar doden door haar over brandende kolen te trekken. Zij is één van de bekendste heiligen uit de oudheid en vooral in Catania erg populair. Deze stad bleef verschillende keren gespaard bij een uitbarsting van de vulkaan de Etna; telkens schreef men dat wonder toe aan de speciale bescherming van Sint Agatha (met name bij de wonderlijke ontsnappingen één jaar na haar dood en tijdens de grote uitbarsting van 1674). Haar stoffelijk overschot en haar sluier worden bewaard in de Dom van Catania. Haar feestdag is op 5 februari.